Ga naar de inhoudGa naar het zoekenGa naar het menu

Waar mag ik parkeren met een parkeerschijf?

U mag met een parkeerschijf parkeren in een parkeerschijfzone. Dit geldt alleen voor motorvoertuigen op meer dan 2 wielen. De parkeerschijfzones zijn beter bekend als blauwe zones. 

1. Waar geldt de blauwe zone?

De blauwe zone geldt in het hele winkelcentrumgebied van Leek, inclusief het Boveneind. De blauwe zone geldt ook op een gedeelte van de J.P. Santeeweg (Nietap).

blauwe zone

Zodra u het gebied binnenrijdt, ziet u borden waarop de blauwe zone staat aangegeven en de blauwe markering op de rijbaan. Alle parkeervakken binnen deze zone zijn voorzien van een blauwe lijn. Hier geldt de maximale parkeerduur van 2 uur. 

bord begin blauwe zone
bord begin zone 

bord einde blauwe zone 
bord einde zone

2. Hoe lang mag ik mijn auto parkeren?

Auto's binnen de blauwe zone mogen maximaal 2 uur parkeren. Met een blauwe parkeerschijf kunt u het tijdstip van aankomst aangeven zodat de parkeertijd kan worden gecontroleerd. Auto's die langere tijd willen parkeren moeten een andere plaats zoeken buiten de blauwe zone, bijvoorbeeld de Pulvertorenstraat en de Tolberterstraat (tegenover de Rabobank). Binnen de blauwe zone zijn een paar terreinen uitgezonderd van de parkeerduurregeling zoals het parkeerterrein aan de Tip  en het parkeerterrein aan de Schans.

plaatje van parkeerschijf

3. Wanneer geldt de blauwe zone?

De blauwe zone is van kracht van: 

  • maandag t/m donderdag en op zaterdag: 9.00 - 18.00 uur
  • vrijdag: 9.00 - 21.00 uur

Buiten deze tijden is het niet nodig om een parkeerschijf achter de voorruit te leggen.

4. Hoe kom ik aan een parkeerschijf?


U kunt een parkeerschijf kopen bij de boekhandel, ANWB, Hema, Blokker etc.

5. Hoe moet ik de parkeerschijf instellen?

Een parkeerschijf moet u zo instellen dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. Het tijdstip van aankomst mag u naar boven afronden op het eerstvolgende hele of halve uur.

Sinds 1 mei 2009 mag u het tijdstip van aankomst op de parkeerschijf alleen nog handmatig instellen. Een parkeerschijf met een mechanisme dat het tijdstip van aankomst automatisch verschuift, mag u vanaf 1 mei 2009 dus niet meer gebruiken. Door het verbod wordt voorkomen dat een parkeerplaats te lang door hetzelfde voertuig wordt bezet.

6. Plek van de parkeerschijf

 De parkeerschijf moet goed zichtbaar zijn.
Sinds 1 mei 2009 mag u een parkeerschijf alleen nog achter de voorruit van de auto plaatsen. Van buitenaf moet de parkeerschijf goed zichtbaar zijn.

7. Wat kost parkeren in de blauwe zone?

Parkeren kost in de blauwe zone geen geld. Natuurlijk moet uw auto wel binnen de 2 uur weer weg zijn anders riskeert u een bekeuring. Een bekeuring kost € 90,00 + administratiekosten (in totaal ongeveer € 99,00). 

8. Wie handhaaft de blauwe zone?

De politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren handhaven de blauwe zone.

9 . Waar kan ik bezwaar maken tegen een bekeuring?

Op iedere bekeuring staat hoe u deze moet betalen en hoe bezwaar te maken.

10. Hoe lang mag ik op een gehandicaptenparkeerplaats in de blauwe zone parkeren?

Er geldt een maximumparkeertijd van 3 uur op gehandicaptenparkeerplaatsen. Dit betekent dat u naast uw gehandicaptenparkeerkaart ook een blauwe parkeerschijf moet gebruiken.

11. Waar kan ik laden en lossen in het centrum van Leek en geldt de blauwe zone dan ook?

Op de Bosweg, ter hoogte van Bloemen- en plantencentrum Scheerhoorn, kunnen winkeliers en bezoekers van het centrum laden en lossen. Deze parkeerplaats valt buiten het blauwe zone-regime en heeft dus ook geen blauwe streep.

Ontheffingen

1. Ik woon binnen de blauwe zone. Krijg ik een ontheffing? 

Ja, per woonadres is één ontheffing mogelijk, indien u niet over een eigen parkeerplaats beschikt. Een tweede ontheffing wordt niet uitgegeven omdat er anders te veel ontheffingen komen. Buiten de winkeltijden geldt de blauwe zone niet en er zijn nog parkeerplaatsen die buiten de blauwe zone vallen. Bewoners die een eigen parkeerplaats bezitten, komen niet in aanmerking voor een ontheffing. Hiervoor heeft het college van burgemeesters en wethouders van Leek beleidsregels vastgesteld. 

U kunt de aanvraag voor een ontheffing digitaal indienen. U dit alleen doen als u de beschikking heeft over een DigiD gebruikersnaam met wachtwoord.

2. Wat kost een bewonersontheffing?

Het verstrekken van een nieuwe ontheffing of het wijzigen daarvan kost € 31,90. De ontheffing wordt voor 3 jaar uitgeschreven. De huidige ontheffing blijft van kracht totdat de termijn waarvoor deze is uitgeschreven is verstreken.

De nieuwe registratie van de ontheffing wordt op woonadres uitgeschreven. Dit betekent dat de ontheffing ook voor een ander voertuig te gebruiken is.

3. Bezoekerskaart

Met ingang van 1 maart 2012 is het mogelijk om per woonadres 50 bezoekersontheffingen per jaar aan te schaffen. Een ontheffing is gedurende de hele dag van kracht en kost € 1,- per ontheffing. De ontheffing is niet gekoppeld aan een kenteken en kan dus voor verschillende motorvoertuigen gebruikt worden. De ontheffingen zijn vanaf 1 maart 2012 - in een setje van 10 ontheffingen - te koop bij de receptie van het gemeentehuis.

4. Ik wil voor mijn bedrijf een bedrijfsontheffing aanvragen. Kan dat? 

Bedrijven krijgen geen ontheffing. Voor het laden en lossen zijn parkeerplaatsen aangewezen die voor algemeen gebruik kunnen worden benut.