Borg Nienoord

Ontdek de Borg Nienoord

Borg Nienoord, gelegen op het gelijknamige landgoed in Leek, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1525, toen het werd gesticht door de familie Van Ewsum uit Middelstum. Dit indrukwekkende gebouw heeft in de loop der tijd opmerkelijke bewoners gekend, waaronder leden van de familie Van Inn- Und Knyphausen.

In 1846 werd de bovenverdieping van de borg verwoest door een brand, die naar verluidt werd veroorzaakt door Ferdinand Folef van Inn- Und Knyphausen, ook wel bekend als 'de dolle jonker'. Niet alleen de bovenverdieping, maar ook de oranjerie en het koetshuis vielen ten prooi aan de vlammen in 1850. De overlevering vertelt dat deze incidenten mogelijk pogingen waren om de galerij met familieportretten te vernietigen.

In 1884 kwam de borg Nienoord in handen van Jonkheer van Panhuys, die het landhuis datzelfde jaar liet herbouwen in neoclassicistische stijl. Hierbij werd het gebouw aanzienlijk kleiner dan voorheen. Ondanks de veranderingen herinnert de toegangspoort uit 1708 nog aan de oorspronkelijke grandeur van de borg.

Vandaag de dag maakt de borg Nienoord deel uit van Museum Nienoord, een bijzondere 19e-eeuwse Groninger buitenplaats met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Borg Nienoord en het omringende landgoed vormen een intrigerende historische plek die bezoekers meeneemt op een reis door de tijd en de prachtige verhalen van het verleden.

Locatie

Openingstijden

Geen openingstijden bekend