De Schelpengrot

Een plek met bijzondere legende

De betoverende Schelpengrot van Borg Nienoord is een unieke bezienswaardigheid en een van de slechts drie schelpengrotten in heel Nederland. Deze tuinkoepel, opgetrokken rond 1700, is van binnen volledig bedekt met een mozaïek van schelpen en stenen.

De inspiratie voor de schelpengrot komt van de schelpengrot bij Paleis Het Loo. Van de drie overgebleven schelpengrotten in Nederland is die van Nienoord de enige die nog in originele staat verkeert. Er gaat een intrigerend verhaal over de oorsprong van de schelpengrot. Het vertelt over een meisje uit het dorp dat nieuwsgierig was naar de schatkamer van de jonker. Op een dag werd ze betrapt door de jonker terwijl ze in zijn schatkamer was. Als straf moest ze de kamer verlaten nadat ze alle muren met schelpen had bedekt. Pas na vele jaren van arbeid was het mozaïek compleet. Toen ze eindelijk werd vrijgelaten en naar het dorp rende, ontdekte ze haar oude en magere gezicht in het water. Geschrokken viel ze flauw en stond nooit meer op. 

De schelpengrot is toegankelijk voor bezoekers tijdens de reguliere openingstijden van Museum Nienoord. Het is een betoverende plek die je kunt ontdekken en bewonderen als onderdeel van de historische rijkdom van Borg Nienoord.

Locatie

Openingstijden

Geen openingstijden bekend

Contactformulier