Het Joodse Schooltje

Een monument ter nagedachtenis aan de Joodse Gemeenschap van Leek.

Het Joodse Schooltje in Leek vertelt een historisch verhaal dat teruggaat tot de oude handelstradities van dit bruisende centrum. De aanwezigheid van Joodse handelaren en kooplieden dateert al uit 1705, toen een Joodse inwoner voor het eerst werd genoemd.

Met de verwerving van gelijke burgerrechten voor Joden in 1796 in Nederland begon een nieuwe fase. Een speciale Joodse begraafplaats, een synagoge en vijftig jaar later zelfs een Joodse school werden opgericht. De school bood Joodse kinderen onderwijs over de Joodse religie en de Hebreeuwse taal. Na verloop van tijd verlieten veel Joodse inwoners Leek om economische redenen en trokken naar de grotere steden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden er nog ongeveer negentig Joodse inwoners in Leek. Helaas kwam een tragisch lot hen tegemoet, met de moord op eenenzestig Joodse inwoners.

Vandaag de dag is het voormalige schoolgebouw omgevormd tot een museum. Het dient als een gedenkplaats voor degenen die zijn omgekomen tijdens de oorlog en herinnert ons aan de geschiedenis en de mensen die hebben bijgedragen aan de rijke diversiteit van Leek. Het Joodse Schooltje is een plek van herinnering en reflectie, waar we leren van het verleden en stilstaan bij de waarde van tolerantie en begrip.

Locatie

Openingstijden

Geen openingstijden bekend