Museum Nienoord: historische pracht en cultuur op Landgoed Nienoord

Gepubliceerd op: 23 augustus 2023

Al sinds 1958 verwelkomt het betoverende landgoed Nienoord bezoekers bij Museum Nienoord. Oorspronkelijk gestart als het Nationaal Rijtuigmuseum en later samengevoegd met Borg Nienoord, draagt het museum sinds 2013 trots zijn huidige naam. De collectie omvat niet alleen kostbare rijtuigen en arrensleden, maar werpt ook licht op de geschiedenis van de borg en haar voormalige bewoners.


De sfeervolle balzaal en tuinhal van de 19e-eeuwse Groninger buitenplaats vormen het decor voor diverse culturele evenementen, zoals concerten, theatervoorstellingen en lezingen. De borg herbergt ook een vaste expositie genaamd "Verborgen Verhalen," die op speelse wijze de geschiedenis van de borg en haar impact op de regio belicht.


De huidige tentoonstelling, "Koetsen en Kastelen: Rijtuigen en Regenten onderweg in de turbulente 19e eeuw," werpt een fascinerende blik op historische figuren, hun rijtuigen en kastelen in een veranderend Nederland. Deze tentoonstelling biedt interactieve ervaringen, waaronder films van het 19e-eeuwse Groningen en een men-spel waarbij bezoekers in een rijtuig kunnen rijden.


In de noordelijke tuinhal presenteert het museum wisselende tentoonstellingen, variërend van mobiel erfgoed tot kunst. Deze exposities worden aangevuld met activiteiten zoals kunstbeurzen, concerten en lezingen.


Museum Nienoord blijft een cultureel juweel waar geschiedenis en kunst samenkomen, omringd door de prachtige omgeving van Landgoed Nienoord.

 

 

Foto: Wil de Boer