Fashion Day 2020: een editie als nooit tevoren

Gepubliceerd op: 28 september 2020

Leek profileert zich al jaren als modedorp. Met een kern van hechte en bovenal gepassioneerde ondernemers, is het winkelen in Leek dan ook zo gek nog niet.

Op 3 oktober is het extra aantrekkelijk om naar Leek te komen en te shoppen. Het is dan Fashion Day, een evenement dat al jaren wordt georganiseerd met en door diverse winkeliers uit het centrum. Zo ook in 2020, waarin alles anders is. Zo is er dit jaar geen grote modeshow in de passage. Toch een belangrijk onderdeel van deze dag dat normaal gesproken eigenlijk de aftrap van het modeevent vormt. De ondernemers uit het centrum zetten ondanks alles de schouders eronder en bouwen ieder hun eigen feestje in de winkel.

“De winkeliers kunnen minder. We moeten denken aan de veiligheid iedereen en tegelijkertijd maken we er ook een aantrekkelijke dag van”, aldus city-marketeer van Leek, Jan Gerbrand Krol. Met een pak ervaring op zak in steden als Sneek en Assen, is Knol in mei van start gegaan in Leek. Iets dat hem positief stemt. “Ik heb Leek tot nu toe leren kennen als een plaats met veel traditie, historie en potentie. De diversiteit van de winkels en de mooie omgeving maakt dat het hier goed vertoeven is. Dat geldt mijns inziens voor de hele gemeente Westerkwartier.”

Krol vervolgt: “Fashion Day is een fantastisch initiatief. Een dag die mooie kansen biedt voor de ondernemer om de nieuwste najaarscollecties te tonen aan het winkelend publiek. Het najaar is – landelijk gezien - een uitgelezen moment om stil te staan bij trends in zowel mode als lifestyle.”

Zoals de naam al aangeeft, draait het tijdens Fashion Day om een ding: mode. “En daarin is er wel een doel geformuleerd. Fashion Day laten doorgroeien tot evenement waarin het om meer draait dan de modezaken. Ook de horeca, lifestyle, accessoires kun je daarbij betrekken. Zo promoten we Leek in de breedte. Veel samenwerken en met elkaar optrekken. Dat is een ontzettend mooie manier om Leek samen te promoten.

Als je retail, horeca, recreatie, vastgoed en het sport- en cultuuraanbod met elkaar weet te verbinden, kun je samen Leek op de kaart zetten en dan gaat het dus veel verder dan het winkelgebied."

Wat gebeurt er dan wel?
Zoals gezegd bouwen de deelnemende ondernemers hun eigen feestje. Een aantal voorbeelden. Zo is Henk Jan Klooster met zijn winkel de Heeren van Leek sinds jaar en dag is een trouwe deelnemer aan de Fashion Days. “Leek heeft volop unieke winkels met uitgebreid assortiment en medewerkers die weten waar ze het over hebben. Door onze jarenlange ervaring in de herenmode beschikken we over veel vakkennis en we hebben een zeer uitgebreid assortiment mannenmode. Tijdens Fashion Day, die bij ons op 30 september al begint, hebben we dit jaar een aanbiedingsactie in dunne pullovers”, aldus Henk Jan.

De dames van Tulips Woman ontvangen hun klanten tijdens Fashion met een hapje en een drankje. “Gelukkig hebben we een ruime winkel, maar het blijft, zeker op zo’n dag, goed opletten dat er niet te veel mensen binnen zijn”, aldus Nieske Halsema die samen met Mirjan Groot eigenaresse is van Tulips Woman. Daarnaast presenteren we buiten al middels hele mooie foto’s een deel van de collectie en ziet zowel de etalage als de winkel zelf er natuurlijk piekfijn uit. We hebben, net als alle andere branches ook in de mode veel te maken met leveringsproblemen door corona, maar gelukkig hebben we al veel prachtige najaarsmode binnen. Comfort is wel het keyword dit seizoen. Kleding met een hoog draagcomfort maar wat er wel heel gekleed uit ziet. Jurkjes en jasjes van vegan leather bijvoorbeeld. En veel hooggesloten kragen en collen. De wereld verandert en dat zien we in de kleding al wel een beetje terug.”

De Man Herenmode is ook een van de ondernemers die al lange tijd meedoet aan Fashion Day. “Tja en dan dit jaar weet je het even niet”, aldus eigenaar Pieter Wouda. Normaliter pakt Wouda altijd flink uit tijdens Fashion Day en dat wilde hij dit jaar nog liever dan anders. “We bestaan in het Fashion Day weekend exact 20 jaar en dat hadden we graag uitbundig gevierd, maar helaas. Dit doen we dan volgend jaar wel als we 21 jaar oud zijn. Dan zijn we ook echt volwassen”, lacht Wouda. “Natuurlijk is het afwachten of het dan wel kan”, vervolgt hij. “We gaan er 3 oktober e ezellige dag van maken, waarin we onze klanten in ieder geval op wat leuke acties kunnen trakteren."

Goeie drukte
De afgelopen maanden heeft Krol ondanks de corona, een gezellig centrum gezien in Leek. “Men koopt hier graag lokaal en met zijn allen deden ondernemers en het winkelend publiek goed hun best zich te houden aan de maatregelen. De drukte die er was, ging echt op een goede manier en dat was mooi om te zien.”

Fashion Day zal dit jaar anders zijn, maar er gebeurt nog genoeg. Ondernemers vieren zelf een klein feestje in hun winkel op een manier die bij hen past en binnen de maatregelen vallen. Wel wordt het centrum in ieder geval opgeluisterd met muziek en steltlopers die het publiek trakteren rozen. Ook maak je kans op een fashioncheque ter waarde van 250 euro via www.winkeleninleek.nl/fashiondagen-actie/