Koningsspelen thuis met kinderen

Gepubliceerd op: 23 april 2021

Wil je samen met de kinderen de Koningsspelen thuis spelen? We hebben een aantal oud-Hollandse spelletjes tips voor jou en je gezin:

 

 • Verkleden
  Allereerst zorg je dat iedereen in Oranje gekleed is. Kinderen vinden verkleedpartijtjes leuk! Ook schminken vinden ze vaak erg leuk om te doen. Dus rood/wit/blauwe strepen op de wangen of oranje kroontjes. En we zien er feestelijk uit.
 • Koekhappen
  Je rijgt stukjes ontbijtkoek (of spekjes kan ook) aan een touw en hangt de lijn op of houd hem vast. De koekhapper krijgt een blinddoek (gebruik hiervoor een handdoek of theedoek) voor en probeert bij de lijn koek te happen. De handen moeten op de rug! Dikke pret!
 • Snoephappen
  Voor het snoephappen heb je een bak of grote pan met water nodig en daarin leg je snoepjes op de bodem. Kinderen proberen met hun mond de snoepjes te vangen. Leg een handdoek klaar om het gezicht te drogen.
 • Blikgooien
  Verzamel blikken of lege plastic flessen beplak ze met oranje, rood, wit of blauw zodat het echt in Oranje stijl is. Schrijf er ook een cijfer onder 10 op zodat je met punten kan werken. De flessen kan je naast elkaar zetten of in een bowling vorm. De blikken stapel je op elkaar als een piramide en dan moet je van een afstandje proberen zoveel mogelijk blikken om te gooien. Doe dit met een tennisbal of zachte speelgoed bal.
 • Spijkerpoepen
  Om te spijkerpoepen heb je een fles, een grote spijker en een stukje touw nodig. Vaak heb je dit wel in huis. Je hebt een fles, een grote spijker en een touw nodig. Je bindt de spijker vast aan het touw en de andere kant van het touw gaat om de middel van de speler. De spijker moet onder de billen naar beneden hangen. Nu nog de kunst om de spijker in de fles terecht te laten komen.
 • Sjoelen
  Lekker sjoelen met de kinderen. Pak de sjoelbak van zolder of kijk op marktplaats of er een te koop staat. Ga samen sjoelen en diegene met de hoogste score is de winnaar! Dit is een leuk spelletje voor jong en oud.
 • Oranje bingo!
  Speel het spelletje Bingo met de kinderen of bedenk zelf een Oranje Bingo en wandel door de straten op zoek naar alle Oranje items die erop staan. (oranje ballon, Nederlandse vlag, oranje wimpel, vlaggenmast etc….) Gezellig bingo doen met alle gezinnen in de voortuinen.