Wielerronde van Leek en veel meer

Gepubliceerd op: 6 juli 2023

Na het succes van vorig jaar staan de wielerronde en het loopevenement, de 4 Mijl van Leek, opnieuw op de agenda voor 2023. Beide evenementen vinden plaats op vrijdag 1 september als onderdeel van de feestweek in Leek. Het Promotie Platform Leek (PPL), citymanager Johan Lindeman, Volksvermaken Leek Nietap en het wielercomité Leek bundelen hun krachten om een gevarieerd programma aan te bieden tijdens de laatste week van de zomervakantie, waarbij de nadruk ligt op sport op vrijdag 1 september.

Nieuw parcours voor nog meer uitdaging
Een opvallende verandering ten opzichte van vorig jaar is de wijziging van het parcours. De start en finish worden verplaatst van de Dam naar de Samuel Leviestraat. Het vernieuwde parcours voert de deelnemers via de Kerkweg, Van Panhuyslaan, H.J. Smitstraat en Pulvertorenstraat terug naar de Samuel Leviestraat. De afstand van het parcours bedraagt ongeveer 1.200 meter. Om de 4 mijl te voltooien, zal de loopgroep Nienoord nog een extra lus maken via de Van Panhuyslaan en de Driemolenhof.

Uitgebreid programma voor jong en oud
Het programma begint met de jeugdloop om 16.00 uur, gevolgd door de 4 Mijl van Leek om 16.30 uur. Vervolgens start de wielerronde voor dames om 18.00 uur, gevolgd door de wielerronde voor heren elite/belofte en amateurs A om 19.45 uur. De verwachte finish is kort na 21.30 uur.

Tegelijkertijd vindt er vanaf 14.00 uur een braderie plaats op de Dam. De organisatie hiervan is in volle gang. Ondernemers in Leek worden aangemoedigd om hun winkels open te houden en indien mogelijk deel te nemen aan de braderie. Ook de lokale horeca wordt uitgenodigd om deel te nemen.

Het parcours biedt voldoende bereikbaarheid van alle parkeerterreinen in het centrum van Leek. Het evenemententerrein tegenover de RABObank is gereserveerd voor het parkeren van de sporters en hun begeleiding, zodat de parkeerterreinen beschikbaar blijven voor bezoekers van de winkels en de braderie. Verkeersregelaars zullen ter plekke zorgen voor een goede doorstroming. Ter hoogte van de start/finishlocatie is er ook horeca en live muziek aanwezig. Na afloop van de wedstrijden wordt verwacht dat het feest doorgaat in de plaatselijke horecagelegenheden in het centrum van Leek en Nietap.

Streven naar bovenregionale betekenis
In 2022 wist het Wielercomité Leek een aantal nationale kampioenen aan te trekken, waaronder Manon de Boer (tijdrit), Rixt Hoogland (weg) en Jelle Johannink (weg), die hun vaardigheden toonden in de nationale driekleur. Ook in 2023 zet het Wielercomité Leek zich in om de wedstrijden een bovenregionale betekenis te geven. Dit past binnen hun streven om Leek een bijzondere plek op de wielerkalender te laten innemen. Hoewel het nog te vroeg is om iets te zeggen over de deelnemers, zal het comité te zijner tijd met meer informatie naar buiten komen. Dit geldt ook voor de overige activiteiten tijdens de laatste week van de zomervakantie.

Een bruisend weekend
Naast de wielerwedstrijden belooft de laatste week van de zomervakantie in Leek een bruisende periode te worden. Enkele hoogtepunten zijn Dolle Zaterdag, waarbij de ondernemers uit Leek bijzondere aanbiedingen zullen hebben, Bourgondisch eten op zaterdag 2 september, de nationale draaiorgeldag op het landgoed Nienoord met aansluitend een wandeltocht, en De Zijlen on Tour op zondag 3 september. Bovendien vinden er gedurende de week de Speelweek, weekmarkt op donderdag en streekproductenmarkt op zaterdag plaats. De betrokken organisaties zullen uitgebreid toelichten wat deze activiteiten allemaal inhouden. Leek belooft te bruisen tijdens de laatste week van de zomervakantie in 2023.


Programma Ronde van Leek
Vrijdag 1 september 2023

16.00 uur: Jeugd Loop
16.30 uur: 4 Mijl van Leek
18.00 uur: Wielerronde Dames
19.45 uur: Wielerronde Heren Elite/Belofte en Amateurs A

Omlijstend Programma
- Braderie op de Dam in Leek
- Live muziek tijdens de Ronde van Leek

Met de Ronde van Leek en de vele andere activiteiten belooft het een onvergetelijke week te worden in Leek. Houd de aankondigingen en updates in de gaten voor meer informatie over de deelnemers en het uitgebreide programma tijdens de feestweek in Leek.